Vormsel 2015 uitnodiging

Aalsmeer,  september 2014

Hallo Jongere (en ouders),

Een brief van de kerk!!!???

Ja, want we willen je even laten weten dat we wat voor je hebben.

Heb je de inleidende gedachte gelezen?

Na het dopen en de 1e communie ben je nu toe aan jezelf ontwikkelen, de wereld op je eigen manier ontdekken. Een tijd waarin je jezelf zal vormen tot zelfstandige en volwassen man of vrouw. Onze kerk wil je daarbij helpen door het toedienen van de Heilige Geest. Dit klinkt misschien heel ingewikkeld, maar jij kan zelf bepalen welke rol dit nu of later in je leven speelt.

Wat gaan we doen?

-3 avonden komen we bij elkaar (van 19.30 tot 21.00 uur) met de vormelingen van Aalsmeer. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we met elkaar uitzoeken wat gevormd worden nou precies inhoud, door middel van praten, leuke spellen, creatief knutselen.

-Tussendoor hebben we leuke, inspirerende bijeenkomsten en gezellige uitstapjes met alle vormelingen van Aalsmeer, Kudelstaart, Badhoevedorp, Uithoorn, De Kwakel en Nes aan de Amstel.

Zo gaan we bijvoorbeeld naar de Bavodag in Haarlem. Daar komen we samen met 1500 andere vormelingen uit Noord Holland. Kijk maar eens op www.bavodag.nl

Weet je (nog) niet zeker of je gevormd wil worden?

Kom in ieder geval met je ouders naar de info avond. Daar wordt door de werkgroep vormen vertelt wat het vormsel is en uitleg gegeven wat we gaan doen.

En dan, hoef je nog niet te zeggen dat je gevormd wil worden.

Kom gewoon mee doen met de avonden, een keuze kun je altijd nog maken.

Kom je ook?

Meldt je even aan (i.v.m. onze planning) via:

marianlesliemiller@gmail.com

bettine1979@hotmail.nl

Vermeldt je naam, telefoonnummer en emailadres.

Wij hopen je de eerste avond samen met je ouders te zien. Deze vrijblijvende bijeenkomst is op vrijdag 31 oktober van 19.30 tot 21.00 uur in de ontmoetingsruimte bij de kerk in De Kwakel, Kwakelse Pad 4.

De eerste groepsbijeenkomst van onze parochie is half november. We kijken samen even naar een geschikte avond.

We hopen op jullie komst!

Warme groet van de werkgroep vormen,

Bettine Clemens (0628871152) en Marian Leslie-Miller (0618517684)

Inleidende gedachte bij de uitnodiging voor het vormselproject

Iemand zijn, vragen, antwoorden, zekerheden, denken, leren, vormen....

Ik ben iemand. Jij bent iemand.

Althans, dat mag je hopen. Je kunt vertellen waar je bent, of hoe je er uitziet. Je hebt zelfs een eigen mening.
Om je heen leven mensen die ook iemand lijken te zijn. ZIJN is prettig, althans, voor de meeste mensen.

Maar wil jij niet meer zijn dan dat?

Wil jij niet meer weten, meer voelen, meer twijfelen?

Als je dat wilt, moet je VRAGEN STELLEN en blijven stellen.

Vragen stellen lijdt namelijk tot KRITISCH DENKEN.

Als je kritisch denkt, geloof je niet zomaar alles, maar denk je er zelf over na. Denken maakt het VERSCHIL tussen wat jij wilt zijn en wat de meeste mensen zijn.
Maar denken is nog niet zo makkelijk. Ieder mens moet voor zichzelf weten hoe hij denkt. Waarom zou jij hetzelfde willen denken als een ander?

In je leven, op school, bij je vrienden, op TV, via social media, maar ook in de kerk zullen een heleboel vragen voorbij komen.

ZEKERHEDEN over de antwoorden zul je niet vinden.

Wel een heleboel mogelijke ANTWOORDEN.

Mensen denken namelijk al eeuwen lang.

Ze stellen vragen en geven antwoorden. Het ene antwoord zal je misschien beter vinden dan het andere. Misschien krijg je zelfs inspiratie.

Je hele leven kun je leren, denken en je VORMEN tot de persoon die je graag wilt zijn. Overal kun je ideeën en meningen hierover tegenkomen.

Ook wat er in de kerk gezegd wordt, hoef je niet als “de waarheid” te aanvaarden. Wel weet je dat al miljoenen mensen, duizenden jaren hierover hebben nagedacht. Vele vragen, vele gedachtegangen, vele antwoorden hebben vele mensen gevormd tot hoe ze door het leven gingen.

Ook jij kunt jezelf VORMEN, door te vragen, te denken, te (onder)zoeken en wij nodigen je uit om dit de komende maanden met ons en een groep leeftijdsgenoten te doen.

De basis van deze tekst is uit de inleiding van  het lesboek “Het handboek  voor de jonge denker” van Robin Mobron (Keizer Karel College) voor het vak Levensbeschouwing in de brugklas.

Bisdom Haarlem